Eindadvies groep 8

De procedure ten aanzien van de eindadvisering groep 8 vindt u volledig op de volgende website,

BOVO Haaglanden

Procedure overstap naar het Voortgezet Onderwijs

De school volgt de procedure zoals omschreven op in de BOVO procedure op bovo haaglanden.

De totstandkoming van het basisschooladvies en de begeleiding ot de overgang naar het voortgezet onderwijs is als volgt:

De toetsen van eind groep 7 geven een voorlopig beeld van de mogelijke uitstroom, de leerkrachten van groep 7 geven in de overdracht hun visie op het niveau van uitstroom van hun leerlingen aan de leerkracht van groep 8. Hierbij is de intern begeleider betrokken.

In de eerste weken van het schooljaar belegt de school een algemene ouderavond voor leerlingen van groep 8 om de procedure uit te leggen. Hierbij krijgen de ouders al informatie over de verschillende websites (zoals de scholenwijzer) die voor de overstap naar het voortgezet onderwijs belangrijk zijn.

Begin groep 8 wordt door de school het drempelonderzoek, het Nederlands Intelligentieonderzoek voor Onderwijsbepaling en de B8 toetsen van leerling in beeld afgenomen. Op basis van de uitslagen van deze toetsen en de visie van de vorige leerkracht wordt een voorlopig advies opgesteld. In dit advies wordt mogelijke uitstroom naar praktijkonderwijs en leerwegondersteunend onderwijs ook meegenomen. Bij dit voorlopig advies zijn de leerkrachten groep 8, de intern begeleider en ten minste een lid van het managementteam betrokken.

Na de vaststelling van het voorlopig advies worden ouders uitgenodigd voor een gesprek waarin dit advies wordt besproken. In principe is dit gesprek tussen de ouder en de leerkracht van groep 8, waar nodig sluit de intern begeleider aan. Bij dit gesprek krijgen de ouders ook een lijst met mogelijke scholen waar hun kind zich zou kunnen aanmelden, hier wordt wederom verwezen naar de scholenwijzer. Dit gesprek is ook het moment dat de ouders in meer detail dan bij de algemene ouderavond uitgelegd wordt hoe de aanmeldingsprocedure via Onderwijs Transparant in zijn werk gaat.

In de periode tussen januari en het definitieve advies organiseert de school zelf minstens 2 bezoeken aan een middelbare school. Ouders worden aangespoord zelf ook met hun kind open dagen te bezoeken.

Dit is ook de periode waar de leerkrachten het onderwijskundig rapport invullen voor elke leerling. Deze “OKR’S” staan op onderwijs transparant (OT) en worden na het bepalen van het definitieve advies gedeeld met de school waar de leerling wordt ingeschreven.

De school kiest voor de doorstroomtoets van CITO. Na het afnemen van deze toets en het verkrijgen van de uitslag wordt het definitieve advies bepaald. Als een leerling op de doorstroomtoets een “hoger” resultaat behaalt dan bij het voorlopig advies, wordt het voorlopig advies heroverwogen in samenspraak met de ouders.

Het definitieve advies wordt opgesteld door de leerkrachten in samenwerking met de intern begeleider en de directeur van de school.

Na de bepaling van dit definitieve advies volgt weer een ronde gesprekken met ouders, waarin het advies wordt besproken. In dit gesprek is er ook ruimte voor hulp bij de aanmeldingsprocedure via OT.

Na de aanmelding van de leerlingen wordt het OKR toegankelijk voor de school van voortgezet onderwijs waar de leerling zich heeft aangemeld. De leerkrachten van groep 8 houden de aanmeldingsstatus goed in de gaten. Op de datum van definitieve aanmelding wordt bekeken of er kinderen zijn die uitgeloot zijn en daardoor geen plek hebben kunnen vinden. De ouders van deze kinderen worden direct uitgenodigd voor een gesprek over de tweede aanmeldprocedure en begeleid in het zoeken naar een alternatief.

Als alle leerlingen zijn geplaats vindt er aan het einde van een schooljaar nog een warme overdracht plaats, waarin de scholen voor voortgezet onderwijs vragen kunnen stellen aan de leerkrachten van groep 8.

Reacties zijn gesloten.